Ujutru ne funkcionišete bez kafe, a možda čak i cigarete? Ako je tako, možete sami sebi skratiti život, ali i smanjiti sreću i energičnost. Vrijeme je za nove zdrave navike!

Stara poslovica kaže: Po jutru se dan poznaje. Svi smo to čuli stotinu puta, ali većina nas nije ni svjesna koliko je ta rečenica istinita. Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama poput kafe i cigarete, imaćete loš dan. Zato primjenite neki od korisnih savjeta koji doprinose zdravijem životu.

Udahnite vazduh

Ujutru, nakon spavanja otvorite sve prozore u kući, glavu izbacite van i duboko dišite 10 minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i sretni. Ako jutro počnete sa pozitivnim stavom, tokom dana ćete biti otporniji na negativne vibracije koje vas sigurno očekuju.

Istezanje

Nagli pokreti nakon spavanja mogu prouzrokovati probleme jer je tijelo pomalo tromo kad se probudite. Kako se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno uradite vježbe istezanja. Ako ne znate kako se rade, raspitajte se kod prijatelja koji idu u teretanu ili potražite savjet na netu.

Trenirajte

Nakon istezanja, tijelo nagradite vježbanjem. Ako odradite trening prije nagomilavanja obaveza, učinili ste pravu stvar. Vježbanje pojačava lučenje hormona sreće, pomaže vam da se razgibate i vedri započnete dan. Naravno, vježbanje utiče i na zdravlje, a i na vitku liniju. Za jutarnji trening dovoljno je i 15 minuta, a možete odabrati trčanje ili nešto drugo šta vam odgovara.

Toplo-hladan tuš

Nakon treninga, skočite pod tuš i naizmjenično se tuširajte toplom i hladnom vodom. To će poboljšati vašu cirkulaciju, i potpuno razbuditi i napuniti energijom. Nakon toga, ako želite, možete kožu počastiti hranjivim mlekom za telo.

Doručak pre kafe

Možda je šolja kafe i cigareta vaš mali ritual kad ustanete, ali ne bi trebalo da  ih konzumirate ujutro na prazan stomak. Svima je poznato koliko je doručak važan, on je podloga za ceo dan. Doručkujte u miru i bez žurbe. Integralne žitarice s jogurtom i voće su dobar izvor energije.

Planirajte!

Najviše problema ujutru ljudi imaju zbog lošeg upravljanja vremenom. Sav jutarnji stres proizlazi iz žurbe i kašnjenja. To je nešto šta možete izbjeći ako se dobro organizujete. Pre spavanja napravite raspored za sjutrašnji dan. Tako ćete ujutru imati vremena da uradite sve navedene savjete. Naravno, potrebno je vrijeme da usvojite nove navike, ali nemojte odustajati. To su navike od kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i ljepši.
Izvor: www.elle.rs