Velika scena OŠ “Orjenski bataljon” iz Bijele za velike male glumce forum teatra


Učenici OŠ “Orjenski bataljon”, uz podršku nastavnica Tanje Rotković, Aleksandre Ćorović i Vinke Perišić-Šarenac, pripremili su tri predstave. Riječ je o učenicima/cama iz odjeljenja sedmih i osmih razreda. Pomenute nastavnice su se potrudile da svoje znanje stečeno na obuci prenesu svojim učenicima, te su oni bili, ne samo u ulogama “glumaca”, nego i u ulogama voditelja forum teatar predstava, ali i kostimografa i scenografa.

Publika je imala pravi ugođaj pozorišta.

Prvo su učenici  predstavili scenu iz školskog dvorišta, s velikog odmora, u kojoj tri učenika verbalno napadaju i vrijeđaju odličnog učenika i pokušavaju da ga ucijene da im pomogne na sljedećem testu. Rješenja koja su nudili učenici iz publike bila su zaista konstruktivna, te je transfer uloga pasivnih i agresivnih posmatrača situacije u uloge onih koji aktivno razriješavaju konflikt išao veoma brzo.

Sljedeća situacija koja je predstavljena, ticala se zadirkivanja zbog nenaučene pjesme za domaći zadatak koje je vrlo lako prešlo u izrugivanje po osnovi ličnosti i njenih poteškoća u razvoju. Učesnici i publika pokazali su se vrlo senzibilisani za probleme sa kojima se susreću osobe sa poteškoćama u razvoju. Takođe, iskazali su spremnost na nesebičnu podršku svojim vršnjacima.

Na kraju, na vrlo kreativan način predstavljena je situacija koja prerasta u sajber nasilje, jer fotografija dvoje mladih koji razgovaraju o problemima u školi, bez njihovog odobrenja, završava na društvenim mrežama, a njih dvoje cijela škola ismijava kao par. I u ovoj situaciji, učenici iz publike ponudili su set rješenja kojima može da se zaustavi nasilje na društvenim mrežama.

Iako se nama odraslima neke od ovih situacija čine bezazlene, učesnici/ce forum teatara iz OŠ “Orjenski bataljon”, učinili su da “uđemo u cipele” onog drugog i bolje shvatimo probleme sa kojima se djeca i mladi često suočavaju bez podrške i koji često znaju da prerastu u sistemsko vršnjačko nasilje.

Projekat “Youth Forum Theatre – a tool for the reconciliation process reconstruction” je podržan od strane Evropske unije kroz program ”Divided Past – Joint Future” uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje .