Legendarnom filmskom kompozitoru, Eniu Morikoneu, uručen je u Rimu Zlatni globus za muziku u najnovijem filmu Kventina Tarantina, “Osam podlih”. Italijanski maestro je takođe u nominovanim za osvajanje Oskara za muziku u filmu.

Zbog starosti, Morikone nije mogao da otputuje u Los Anđeles na dodjelu Zlatnih Globusa, te mu je nagrada uručana u Rimu. Nagradu je uručio predsjednik Udruženja stranih novinara u Holivudu, Lorenco Sorija. Ovo je, inače, prvi put da je Zlatni globus uručen van Los Anđelesa.

Kompozitoru je ovo treći zlatni globus, nakon filmova “Misija” i “Legenda o pijanisti”.

Morikone i Tarantino su počeli da sarađuju tek na filmu “Đangova osveta”, gdje je italijanski kompozitor komponovao par numera. Na filmu “Osam podlih”, čitava muzika je komponovana od strane Morikonija.

Pored ovoga, Morikone je nominovan za Oskara, što je njegova sedma nominacija. Mnogi smatraju da je to prilika da Morikone osvoji svoju prvu takmičarsku zlatnu statuu, kako je počasnog Oskara za životno djelo dobio 2007. godine.

Morikone je poznat po svojoj legendarnoj muzici u vesternima poput “Bilo jednom u Americi”, “Za šaku dolara”, i “Dobar, loš, zao”. Osim u filmovima Serđa Leonea, Morikone je komponovao i muziku za filmove “Misija”, “Profesionalac”, “Stvor”, “Nesalomive”, “Na liniji vatre”, “Bagzi”, “Malena” i mnoge druge.

Na svečanosti u Rimu je rekao da je isprva odbio Tarantina.

“Znam da je veliki ljubitelj Serđa Leonea i nisam htio da komponujem nešto što sam već uradio prije pedeset godina”, rekao je Morikone.

Ipak, italijanski kompozitor je dodao da mu je Tarantino dao potpunu slobodu i to ga je učinilo veoma srećnim

“Napravio sam muziku poput simfonije i kada sam završio, bio sam veoma zadovoljan”, naveo je Morikone.