Učenički parlament kroz metodu forum teatra


Na inicijativu učesnica radionice o forum teatru za mlade iz Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” i uz podršku koordinatorke učeničkog parlamenta ove škole, Darinke Popović, forum teatar je prikazan na zasjedanju Učeničkog parlamenta.

Mladi su izveli tri različite situacije, a reakcije onih koji su bili u publici su bile veoma odmerene, razumne, a u ponekom slučaju duhovite i kreativne.

Prvi problem je bio nasilje na društvenim mrežama. Prikazano je ismijavanje osobe iza njenih leđa. Prilikom zamjene uloga, učenici/e su došli/e do zaključka da je bolje osobi na lijep način reći ono što zapravo mislimo o njenom predstavljanju na društvenim mrežama.

Drugi problem je bio nezainteresovanost osobe za temu o kojoj njena drugarica priča. Prilikom zamjene uloga, učenici/e su došli/e do zaključka da u prijateljstvu svako treba da pokuša da sasluša interesovanja druga/drugarice i pokuša da se uključi u razgovor.

Treći problem koji je predstavljen je bio slučaj djevojke koja se zaljubila, upala u loše društvo i odala se lošim navikama. Do sukoba je došlo kada joj je drugarica pokušala skrenuti pažnju na njeno rizično ponašanje. Prilikom zamjene uloga, učenici/e su došli/e do zaključka da treba poslušati savjet bliske osobe koja je dobronamjerna.

Po riječima mladih osoba uključenim u rad učeničkog parlamenta, ali i pedagoškinje, forum teatar je podrška mladima da  počnu otvorenije da pričaju o svojim problemima, ali i ohrabrenje da timski, u saradnji, traže adekvatna rješenja i odgovore na svoje potrebe.

Projekat “Youth Forum Theatre – a tool for the reconciliation process reconstruction” je podržan od strane Evropske unije kroz program ”Divided Past – Joint Future” uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje