Učenice SMŠ ”Ivan Goran Kovačić” na radionici o forum teatru


Poslije dvodnevne radionice “Metoda forum teatra – korišćenje drame u edukaciji” koja je bila namjenjena prvenstveno nastavnicama i učiteljicama koje rade sa djecom u osnovnom obrazovanju, nastavili smo sa prenošenjem znanja i primjera dobre prakse. Ovaj put, ciljna grupa su nam bili mladi srednjoškolskog uzrasta.

Radionica je održana u saradnji sa Učeničkim parlamentom i članicama volonterskog kluba “Tačka oslonca”. Cilj nam je bio da se mladi osnaže za korišćenje metode forum teatra, kako bi lakše mogli da adresiraju probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju i da zajedničkim snagama traže rješenja za njih.

Tokom aktivnosti dobijali smo povratnu informaciju od učesnica da im je kroz glumu i improvizaciju zaista lakše da započnu razgovor o nekom problemu.

Učesnice radionice smatrale su da najviše ima prostora za korišćenje forum teatra u razriješavanju sukoba koji nastaju uslijed različitih stavova, navika, vrijednosti i interesovanja vršnjaka. Dale su ideju da se ova inovativna metoda isproba na slijedećem zasjedanju učeničkog parlamenta, kao okidač za diskusiju o temama o kojima mladi nemaju prilike često da razgovaraju – ismijavanje, ogovaranje, sistematsko izbjegavanje, drsko komuniciranje sa neistomišljenicima… pogotovo ne na otvoren, konstruktivan i interaktivan način.

Projekat “Youth Forum Theatre – a tool for the reconciliation process reconstruction” je podržan od strane Evropske unije kroz program ”Divided Past – Joint Future” uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje .