Tri Netflix naslova koja vrijedi pogledati


UNCUT GEMS

Novo ostvarenje braće Safdi, napunjeno tenzijom u dva sata i petnaest minuta. Priča prati harizmatičnog Hauarda (Adam Sendler – uloga karijere) koji je upravo dobio neizbrušeni dragulj iz Etiopije, i njegove dogodovštine nakon što dragulj više nije u njegovom posjedu. Niz opklada i dugova koji prate Hauarda, kao i likovi kojima je okružen, balansiranje između porodice, statusa i biznisa čine ovu jedinstvenu njujoršku priču o specifičnoj grupi ljudi kakav je Hauard, ali i oni oko njega – neizbrušeni dragulji.

Bonus: Good Time (2017)

TRAILER PARK BOYS

Mokumentarac je zaživio kao žanr u prethodnih dvadesetak godina, međutim rani primjeri poput radio drame Orsona Velsa Rat Svjetova pokazuju da je ovaj žanr, sa primjesama dokumentaristike i fikcije itekako ravnopravan sa žanrovima u ovim dvijema sferama kinematografije. Takva je i ova serija, smještena u kanadskom trailer-park okruženju, koja prati avanture Džulijana i Rikija. Džulijan je, u dešavanjima prije serije, a što je prikazano u filmu koji je prethodio seriji, od proroka dobio vijesti da neće još dugo živjeti, te je unajmio malu filmsku ekipu, ne bi li zabilježio svoj život. Njih dvojica rade sve ne bi li održali svoje reputacije u parku, porodicama i… biznisu. Zbog tog biznisa Džulijan i Riki često završavaju u zatvoru, što znači da ovaj program nije preporučen mlađoj publici.

Bonus: The Office (nije dostupan na crnogorskom Netfliksu)

BREAKING BAD

Po mnogima, jedna od najboljih serija, započela je sa emitovanjem 2008. a završila 2013. godine. Međutim, kako Wikipedija kaže, ova neo-vestern-crna-komedija-triler-drama uspijeva da tokom pet sezona isprati put Voltera Vajta, profesora hemije koji se, zbog otkrivenog kancera pluća, upušta u svijet kriminala i narkotika. Kažem, uspijeva da isprati ono što serije poput Lost Sopranos nisu – razvojni put lika u sadašnjosti, koji nije toliko različit od onoga u prošlosti – zasnovan na lažima.

Bonus – El Camino, Better Call Saul – film i serija od autora Breaking Bad-a koje se bave događajima i životima likova prije i poslije glavne serije.