Tri forum teatar predstave u Osnovnoj školi “Milan Vuković”


Kako je radionici “Metoda forum teatra – korišćenje drame u edukaciji” prisustvovalo tri vrijedne nastavnice odjeljenske nastave iz OŠ “Milan Vuković”, imali smo priliku da vidimo šta su nam pripremili učenici/ce tri odjeljenja ove škole.

Prvo su nastupili učenici/ce učiteljice Vanje Krivokapić koji pohađaju III2. Iako najmlađi, predstavili su nam jedan vrlo bitan problem koji kao ishod može imati omalovažavanje, ruganje, vrijeđanje, guranje, udaranje,a nerijetko i tuču. U pitanju je bilo prikazivanje neprimjerene reakcije u toku takmičarskih igara, a posebno nakon pobjede/poraza na času fizičkog vaspitanja. Po riječima učiteljice, djeca su zaista uživala u postavljanju problema kao forum teatra, potrudivši se da što vjernije prikažu situaciju i ne izostave nijedan detalj. Djeca koja su se stidjela da glume, veoma su aktivno učestvovala u analiziranju situacije, markiranju pozitivnih i negativnih reakcija, te davanju predloga kako da se prevaziđe problem. Na kraju, svi zajedno smo učestvovali u razvijanju rješenja kojim se promoviše fer igra i drugarstvo.
Odjeljenje učiteljice Vesne Samardžić, učenici IV1, predstavili su problem koji se najčešće dešava na velikom odmoru. Kako namjerno guranje za vrijeme velikog odmora ne bi dovelo do svađe i vrijeđanja, uz pomoć svih prisutnih, isprobani su različiti predlozi za prevazilaženje ovakve “komunikacije”. Na nečije zapažanje da se ustvari radi o zaljubljenosti, svi smo se nasmijali, a učiteljica je dodala da je metoda forum teatra veoma korisna metoda u prevenciji vršnjačkog nasilja, jer djeca vole da glume i tako lakše razriješavaju probleme.

Na kraju druženja su učenici V1, iz odjeljenja učiteljice Marije Šturanović, izveli svoj forum teatar koji se odnosio na ogovaranje među vršnjacima. Uz razvijanje komunikacije kojima, na lijep način, svojim vršnjacima možemo da kažemo sve, čak i kad nam nešto smeta u njihvom ponašanju, uključili su se učenici iz sva tri razreda. Bilo je vrlo zanimljivih i poučnih rješenja koja su djeca predlagala i usvajala, a učiteljica je iskazala nadu da će mnogi nastavnici dobiti priliku da se obučavaju za sprovođenje metoda forum teatra i njegovo izvođenje.

Iako su forum teatar predstave pripremljene od strane djece mlađeg školskog uzrasta, učiteljice koje su bile u ulozi voditeljki predstava, zaista su uspijevale da motivišu djecu da daju svoje osvrte na situaciju, da uspiju da saosjećaju i razumiju ponašanja svojih vršnjaka, te da, na konstruktivan način, sugerišu poželjne promjene.

Projekat “Youth Forum Theatre – a tool for the reconciliation process reconstruction” je podržan od strane Evropske unije kroz program ”Divided Past – Joint Future” uz podršku opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje .