Stipendije turske vlade


Vlada republike Turske nudi stipendije za crnogorske studente. Aplikacije za stipendije su otvorene do 31. marta 2016. godine.
Prema nezvaničnim informacijama trenutno u Republici Turskoj o trošku Vlade RT studira preko 200 crnogorskih studenata na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama.
Pod stipendijom se podrazumijeva besplatno obrazovanje, stipendija od 600 turskih lira za osnovne studije (oko 200 eura), 850 TL za postdiplomske i 1200 TL za doktorske studije, avionska karta prva za Tursku i poslednja nakon završetka studija, besplatan smještaj u državne domove, kupone za menzu u studentskim domovima kao i besplatno zdravstveno osiguranje.
Većina univerziteta i fakulteta nude obrazovanje na turskom jeziku, a ukoliko neko želi da aplicira za studije na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku potrebno je da ima iza sebe sertifikat o položenom ispitu za taj jezik.
Svi zainteresovani kandidati trebaju pročitati pažljivo vodič, dobro proučiti uslove šta institucija vlade republike Turske traži od kandidata pojedinačno.
Za navedenu stipendiju mogu aplicirati svi zainteresovani, za osnovne studije starosna granica je od 01.01.1995 i mlađi, za postdiplomske studije 01.01.1986 i mlađi i za doktorske studije 01.01.1981 i mlađi.
Web adresa vodič za aplikacije
(http://www.turkiyeburslari.gov.tr/…/799-2016-turkiye-bursla…)
Web adresa preko koje se vrše zvanične aplikacije
(tbbs.turkiyeburslari.gov.tr).