Šta novo donosi Android N(utella)


Još uvijek nije utvrđeno da li će se najnoviji Android zvati po popularnom namazu, međutim, sigurno se zna šta će sve nova verzija donijeti.

Za razliku od prethodnih godina, imaćemo priliku da vidimo ranu beta verziju novog izdanja Androida prije Guglove konferencije I/O, zakazane za 22. maj, na adresi g.co/androidbeta.

Novo izdanje biće moguće instalirati na Nexuse 6P, 5X, 6 i 9, Nexus Player, General Mobile 4G Android One i Pixel C. Završna verzija Androida N trebalo bi proizvođačima uređaja da bude puštena tokom trećeg tromjesječja ove godine.

Sudeći po materijalima koji su procurili, Android N imaće tri velike nove funkcije: podrška za više prozora, novi panel za obavijesti te novu, poboljšanu funkciju za štednju energije Doze.

Na prvu se dugo čekalo, baš kao i na podršku za senzor očitavanja otiska prsta. Gugl hvata priključak s kompanijama poput Samsunga i LG-ja, koje tu mogućnost već nude na vlastitim prilagođenim verzijama Androida. Dobro će doći na većim uređajima, poput Nexusa 6 i 6P ili tablet računala kao što je Chrome Pixel C. Android TV će dobiti podršku za prikaz slike u slici.

Naravno, promjene koje donosi beta verzija mogu, ali i ne moraju da završe u konačnom izdanju.

Budući da će novo izdanje Androida biti otkriveno ranije, o čemu će biti riječi tokom godišnje konferencije za razvojne programere, Android će vjerovatno i dalje biti jedna od centralnih tema, ali šuška se da spremaju nešto potpuno drugačije. Možda hibrid operativnih sisitema Chrome i Android, o kojima se već dugo priča? Ili možda ozbiljniji iskorak u virtuelnu stvarnost? Moraćemo da se strpimo do maja.