Planiranje zdrave dijete ponekad može biti težak poduhvat. Sa vremena na vrijeme može doći do iskušenja za konzumiranjem slatkiša i poslastica, a javlja se i problem u planiranju pravilne ishrane koja će vam odgovarati. Super-namirnice su savršen izbor za one koji planiraju da prave zdravije izbore u vezi hrane zato što su svima dostupne, lake su za konzumiranje i bogate su brojnim nutrijentima neophodnim za vaše zdravlje.

Lista šest najboljih super-namirnica:

1. Jaja

Iako su već poprilično zastupljena na šoping listama većine ljudi, jaja su dobar izvor proteina i drugih nutrijenata. Ako ste tražili ekonomičan način da izgubite kilograme i smanjite holesterol, vaša potraga je završena. Jaja sadrže dvanaest vitamina i minerala koji poboljšavaju pamćenje i razvijanje mozga, što ih čini vrijednima vaše konzumacije.

2. Jogurt

Jogurt sadrži više kalcijuma od drugih mliječnih proizvoda, ali to nije jedini razlog zašto bi ga trebali uključiti u vašu ishranu. Nemasni jogurt sadrži mnoge nutrijente kao proteine i kalijum zbog čega u kombinaciji sa voćem čini savršen doručak za zdrav i ukusan početak dana.

3. Losos

Niskokalorični losos sa visokim sadržajem proteina takođe je preporučljiv. Omega 3 masne kisjeline koje sadrži ova namirnica očuvavaju zdravlje srca, imaju i nizak sadržaj masti, što je isto veliki bonus. Nebitno da li se služi sa grilovanim ili svježim povrćem, da li je preliven nemasnim prelivom, losos je uistinu super-namirnica.

4. Indijski krompir

Ne samo da ima pikantniji ukus od standardne varijante, indijski krompir je takođe obogaćen vitaminima A i C, kalijumom i kalcijumom. Pečeni, razviju sladak ukus bez dodatka šećera ili vještačkih zaslađivača zbog čega predstavljaju jako dobru grickalicu ili zasladu.

5. Koštunjavo voće

Koštunjavo voće možda ima visok sadržaj masti, ali zdravih masti. Savršeno je za konzumaciju prije vježbanja, ima bitnu ulogu u smanjivanju holesterola i dodaje vlakna i antioksidanse u vašu dijetu. Bademi i pistaći su izuzetno zdravi kada se unose u malim količinama, a savršen način da ih uskladite u ishranu jeste da ih stavljate u salate.

6. Bobičasto voće

Široko dostupno i uglavnom jeftino, bobičasto voće sadrži vodu, vlakna i antioksidanse što čini ovu namirnicu odličnim dodatkom za vašu dijetu. Može se konzumirati uz doručak ili užinu, u svakom slučaju pružiće osjećaj osveženja i dodatne energije.

Izvor: www.expertrain.com