Dana 29. jula, Microsoft će pustiti u upotrebu najnoviju, stabilnu verziju Windows 10. Ova nadogradnja biće dostupna svim korisnicima koji već imaju Windows 7 i 8, uz prethodnu rezervaciju novog operativnog sistema. Ukoliko niste rezervisali, a planirate to da uradite, u ovom tekstu ćete se upoznati sa tim procesom.

1) Odlučite da li treba nadograditi na Windows 10

Windows 10 dolazi sa puno novih funkcija; ovo je prvi operativni sistem koji ima vašeg digitalnog asistenta, Kortanu, koja može pisati mejlove za vas, dodavati stavke u kalendar, reći vam šalu i još mnogo toga. Zatim, Windows Store koristi iste aplikacije na tabletu i na računaru, tako da će vaše aplikacije biti dostupne svuda. Takođe, dobijate novi internet pretraživač, Microsoft Edge, koji se pokazao bolji nego Google Chrome u svojim ranim testovima.
Međutim, mnogi su bili razočarani lošim interfejsom Windowsa 8, i stoga postoji određena doza skeptičnosti među korisnicima. Microsoft je uvidio to, i u novi operativni sistem je spojio najbolje iz Windows 7 (jednostavnost, stabilnost) i 8 (touchscreen mogućnosti).
Pored toga, Windows 10 zahtjeva procesor od 1GHz, 1GB RAM-a, 16GB na hard disku, kao i Microsoft nalog i internet pristup.

2) Rezervacija

Microsoft je objavio na svom sajtu, da je rezervacija moguća preko “Get Windows 10” aplikacije, koja se nalazi u donjem desnom ćošku. Ukoliko ta aplikacija ne postoji na vašem računaru, uvjerite se da vaš operativni sistem koristi najnoviji update.
Nakon rezervacije, ova aplikacija će skidati datoteke u pozadini, u sklopu priprema za 29. jul.

3) Back-up

Iako postoji opcija nadogradnje sa čuvanjem fajlova i dokumenata, uvijek se preporučuje svježa instalacija operativnog sistema. Stoga, ako se odlučite za novu instalaciju, ne zaboravite da prebacite bitna dokumenta, fajlove i serijske kodove na eksterni HDD

Čitav ovaj proces je besplatan, ukoliko rezervišete svoj besplatan primjerak prije 29. jula, koji možete koristiti godinu dana. Ukoliko ne, Windows 10 Home košta 120 dolara.

Izvor:  pcgamer.com