Preminula književnica Harper Li


Američka književnica Harper Li, autorka legendarnog romana “Ubiti pticu rugalicu”, preminula je 19. februara u 90. godini.

Harper Li je preminula u Monrovilu, saopštile su lokalne vlasti tog gradića u Alabami, u kojem je rođena 29. aprila 1926.

Harper Li je objavila 1960. godine roman “Ubiti pticu rugalicu”, koji je dobio hvalospeve kritike i ostvario veliki komercijalni uspijeh. Donioe joj je pPlicerovu nagradu, a prodat je do sada u više od 40 miliona primjeraka širom svijeta. Roman o advokatu bijelcu koji brani crnca lažno optuženog za silovanje na američkom jugu dobio je 2015. godine i nastavak “Go Set a Watchman”.

Harper Li je bila poznata i po tome što je čuvala svoju privatnost, rijetko je davala intervjue i imala je poseban status u svom gradu, gde su je sugrađani visoko cijenili i branili od šire javnosti.

Izazvala je burne reakcije 2015. godine najavom da će, posle više od 50 godina, objaviti “nastavak” svog čuvenog i dotad jedinog poznatog romana “Ubiti pticu rugalicu”, odnosno prvobitni rukopis na osnovu kojeg je nastao, nakon sugestije urednika da ga prepravi. U industriji izdavaštva ta vijest je odjeknula kao senzacija, uz najavu višemilionskog tiraža, ali bilo je i sumnji u motive izdavača i strahovanja o razlozima zbog kojih je Harper Li dozvolila izlazak knjige “Go Set a Watchman”.

Vest o izlasku knjige “Go Set a Watchman”, koja prati život odrasle glavne junakinje Skaut Finč, stigla je samo par mjeseci nakon što je preminula autorkina sestra Alis Li koja je decenijama bila njen advokat i snažno štitila njenu zaostavštinu i privatnost. Na društvenim mrežama naširoko se raspredalo da li je “poklon”, kako je izdavačka kuća HarperKolins nazvala novu knjigu Harper Li, zaista dobrovoljno dat, s obzirom na ranije izjave njenih pravnih zastupnika da je autorka zaboravna i da je, posle šloga 2007. godine, postala gotovo slijepa i gluva, te da često ne razume ugovore koje potpisuje.

Postojanje rukopisa  godinama nije bilo poznato, a njegovo otkriće kuća Harper Kolins opisala je kao “izvanredan poklon”. Kuća Harper Kolins navela je i da je Harper Li potpuno bila uključena u donošenje odluke o izlasku nove knjige, što je potvrdio i njen agent Endrju Nurnburg.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” adaptiran je dvije godine nakon izlaska u film u kojem oca mlade Skaut igra Gregori Pek, nagrađen Oskarom.

Harper Li je izjavila da je roman “Go Set a Watchman”, koji prati lik Skaut kao odrasle žene, završila još sredinom 50-ih. “Moj urednik bio je opčinjen flešbekovima u detinjstvo i natjerao me je da napišem roman iz ugla mlade Skaut. Pošto sam bila mlada autorka, uradila sam kako mi je rečeno”, navela je Harper Li, dodajući da nije znala da je originalna knjiga preživjela i da je bila oduševljena kada je taj rukopis otkrila njena pravna zastupnica Tonja Karter.

Radnja romana dešava se u malom gradu u Alabami, kao i u romanu “Ubiti pticu rugalicu”, u kojem je očima glavne junakinje Skaut Finč prikazan svakodnevni život, kao i borba njenog oca advokata za oslobođenje crnca lažno optuženog za silovanje belkinje… U romanu “Go Set a Watchmen” Skaut se iz Njujorka vraća u rodni grad da posjeti oca. Suočava se sa ličnim i političkim problemima dok pokušava da shvati njegove stavove prema društvu, kao i svoja osjećanja o mjestu u kojem je rođena i odrasla.

Vrijednost neke od knjiga iz prvog izdanja sa potpisom autorke danas je procjenjena na 20.000 dolara.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” preveden je na više od 40 jezika.