Normalna tjelesna temperatura kreće se između 36 i 37 C, što varira zavisno od vremena. Povišena ili snižena tjelesna temperatura može dovesti do raznih zdravstvenih problema, kao na primer, oštećenje unutrašnjih organa, osipa, izbijanja bubuljica, vrtoglavice i mučnine. Povećana temperatura tijela je čest problem kod mnogo ljudi, što znači da trebamo obratiti više pažnje na regulisanje tjelesne temperature, pogotovo u ovim vrućim ljetnjim danima.

  • Lubenica i dinja

Ove dvije namirnice sadrže oko 90% vode, što ih čini savršenim za smanjivanje tjelesne temperature i hidrataciju na zdrav i ukusan način.

  • Krastavci

Zbog velike količine vode, jedan krastavac na dan smanjuje tjelesnu temperaturu i savršeno je ljetnje povrće.

  • Nana ili menta

Nana se koristi kao domaći lijek za snižavanje tjelesne temperature. Napravite sok od listova nane, ili ohlađeni čaj od nane za osvježavajući i ukusan napitak i domaći lijek protiv vrućine. Pored svog rashlađujućeg efekta, nana ima dobar uticaj na metabolizam.

  • Rotkvice

Pored toga što su bogate vodom, rotkvice su dobar izvor vitamina C koji je dobar antioksidant i smanjuje tjelesnu toplotu.

  • Domaći zdravi sladoled

Iznenadićete se kako je lako napraviti sladoled kući koji ne sadrži šećer i aditive. Zapravo, potrebna vam je samo jedna namirnica-banana. Isjeckajte jednu bananu (ili više, ako pravite za više osoba), stavite u zamrzivač na par sati i smiksajte u blenderu. Takođe možete dodati zamrznute jagode ili maline, kao i nezaslađeni kakao prah i cimet.

Ostanite hidridani

Hidratacija je jako bitna, pogotovo ljeti. Potrudite se da popijete osam čaša vode dnevno kako bi ostali hidrirani. Ako žudite za nekim sokom, napravite zdraviju verziju-u veliku čašu vode (sa ledom, ako želite) stavite par listova svježe nane sa limunom nasjeckanim na kolutiće, isto se može uraditi sa krastavcima, komadićima lubenice i zamrznutim jagodama. Takođe možete napraviti klasičnu limunadu, zaslađenu sa medom i sa dodatkom cimeta i đumbira, što će pored rashlađujućeg efekta imati dobar uticaj na vaš metabolizam.