Prvi put u svojoj više od pedeset godina dugoj karijeri legendarni Rolling Stonesi sveobuhvatno će predstaviti svoje stvaralaštvo na izložbi “Exhibitionism” koja će se otvoriti sutra, 5. aprila u prestižnoj londonskoj Galeriji Saatchi.

Opsežna multimedijalna izložba donosi više od 550 rijetko prikazanih predmeta, a za mnogima od njih i sami su Stonesi posegnuli u svoje privatne arhive.

Očekuje se veliki interes publike, što potvrđuje da fanovi, iako će izložba trajati do 4. septembra, već rezerviraju svoje termine za njezino razgledavanje – na dva cijela kata galerije i skoro 1.800 m2, u devet tematskih cjelina koje će pokazati kako su Stonesi mijenjali način na koji doživljavamo rock and roll.

Pedeset godina “najvećeg rock’n’roll benda’, kako ih kritičari nerijetko nazivaju, na izložbi će se oslikati kroz razna područja vezana uz njihovo djelovanje – od dizajna, filma, videa do mode, performansa i muzike. Osim originalnih predmeta, detaljan uvid u fascinantnu historiju grupe omogućit će moderna, interaktivna tehnologija kojom se slavi gotovo svaki aspekt njihove karijere.

Posjetioci će imati priliku vidjeti kako su izgledale njihove garderobe i rekviziti iz backstagea, rijetki instrumenti, originalni dizajn pozornice, legendarni kostimi, rijetke audio i videosnimke, lični dnevnici, posteri i omoti albuma.

Izložit će se knjige, fotografije, ploče, umjetnički radovi i obilje egzotičnih artefakata, a priredit će se i gitaristička soba te iskustvo koje će posjetiocima omogućiti da dožive kakav je to osjećaj neposredno prije izlaska na pozornicu.

Fokus je ipak na muzici koju su ostavili iza sebe od ranih šezdesetih kada su počinjali kao mali londonski blues band do kulturnih ikona koje nadahnjuju milione ljudi.

Uoči izložbe, frontmen grupe Mick Jagger otkrio je kako će se na izložbi oživjeti razna razdoblja iz njihovih života, od prljavih stanova do zvukova i mirisa u studiju u Barnesu gdje je bend snimio šest albuma, uključivši “Let It Bleed”, “Sticky Fingers” i “Beggars Banquet”.

“Dugo smo razmišljali o izložbi, no htjeli smo da bude napravljena na visokom nivou kao kada planiramo koncertnu turneju. Mislim da je sada zanimljivo vrijeme da je napravimo”, rekao je.

Keith Richards kaže da izložba ne govori samo o članovima grupe, već je zanimljiva i zato što pokazuje svu tehnologiju i rekvizite koji su ih okruživali, poput instrumenata koji su godinama prolazili kroz njihove ruke.

“Teško je vjerovati da je prošlo više od pedeset godina otkad smo počeli, prekrasno je na jednom mjestu pogledati što se događalo od tada sve do danas”, rekao je Charlie Watts.

Ronnie Wood se prisjetio kako je scena bila odlična šezdesetih u King’s Roadu.

“Tamo smo se okupljali i gledali kako se mijenjaju mode, pa je prikladno da se ova izložba održava u Galeriji Saatchi”, ocijenio je.

Iz Galerije ističu da će izložba pruža jedinstveni pogled koji je bilo moguće ostvariti samo uz pomoć ličnih arhiva članova grupe, a predstavit će se i njihova suradnja s brojnim umjetnicima, dizajnerima, muzičarima i piscima, od Andyja Warhola, Sheparda Faireyja i Alexandera McQueena do Ossieja Clarka, Toma Stopparda i Martina Scorsesea.

Galerija Saatchi jedan je od najuspješnijih londonskih izložbenih prostora, u posljednjih pet godina ondje se održalo 15 od 20 najposjećenijih muzejskih izložbi u Londonu. Stonesi su taj prostor odabrali s obzirom da se nalazi u četvrti Chelsea, blizu stana u Edith Groveu, u kojem su Brian Jones, Jagger i Richards živjeli početkom šezdesetih.

Izložba bi nakon Londona trebala krenuti na turneju u još desetak gradova, od New Yorka i Los Angelesa do Tokija.