Nove tehnologije kao alternativa mesu


Po nekim procjenama, proizvodnja mesa će se do 2020. godine udvostručiti.
Trenutno je 18% emisije gasova staklene bašte rezultat poljoprivrede, a većina obradive zemlje i đubriva se danas koristi za industrijski uzgoj stoke. Proizvodnja govedine uzrokuje veću emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku od ijednog drugog mesa.

Zbog zaštite životne sredine, ali i etičkih razloga i zdravstvenih bojazni, sve je intenzivniji pritisak da se smanji ili obustavi unos mesa. Prateći ovaj trend, nekoliko startup kompanija je pokrenulo uspešnu proizvodnju vrlo realističnih vegetarijanskih verzija životinjskih proizvoda: kompanija „Beyond Meat“ proizvodi vegetarijanske pileće tračice i burgere; kompanija „Hampton Creek“ sa veganskom zamjenom za jaja proizvodi majonez i druge proizvode bazirane na njima; kompanija „Vegetarian Butcher“ ima raznovrsnu ponudu vegetarijanskih ili veganskih verzija svega od piletine i govedine, preko gambora i tunjevine,  a najavljuje i vegetarijansku verziju bifteka;  a kompanija „Impossible Foods“ će uskoro plasirati jedinstvene vegetarijanske burgere.

Burger kompanije „Impossible Burger“ predstavlja savršenu repliku pravog burgera do poslednjeg detalja, a baziran je isključivo na biljkama. Ciljna grupa nisu vegetarijanci, već žele da pokažu zagriženim ljubiteljima mesa da alternativa postoji.

Analizirajući svaki aspekt pravog burgera, tim iz kompanije „Impossible Foods“ je došao do zaključka da molekul koji je odgovoran za crveni izgled mesa, predstavlja ključnu komponentu njegovog ukusa. Zato u proizvodnji svojih burgera koriste „krv“ koja sadrži isti ovaj molekul, ali je dobijena iz biljaka umjesto životinja.

Ovaj burger sadrži i imitaciju masnoće i vezivnog tkiva, i na taj način ima i identičnu teksturu kao meso. Pravi burgeri se dobijaju meljenjem mišića, sala i konektivnog tkiva, koje životinja gradi iz hranljivih materija biljaka koje jede.

Burgeri kompanije „Impossible Foods“ bi trebalo da se nađu u prodaji krajem ove godine. Prvi uzorci su za sada skupi i koštaju više od govedine, ali veruju da će se omasovljavanjem proizvodnje troškovi znatno smanjiti.