Američka korporacija Microsoft predstavila je danas u Njujorku novu liniju Lumija smartfona, novi tablet Surface Pro 4 i ažuriranu verziju svoje nosive fitnes narukvice “Microsoft Band”, koja će funkcionisati pod najnovijim operativnim sistemom Windows 10.

Windows 10, lansiran u julu, dio je napora ove korporacije da osvoji veći udio na tržištu tableta i smartfona, na kom sada dominiraju Apple i južnokorejski Samsung Electronics, izveštava Rojters.

Smartfoni Lumia 950 i 950XL će imati početnu cijnu od 549 i 649 dolara kada krenu u prodaju u novembru, dok će Lumia 550 koštati 139 dolara  kad bude dostupna na tržištu u decembru.

Lumia 950 ima ekran od 5,2 inča i šestojezgarni procesor, a veća Lumia 950 XL ima 5,7-inčni ekran i osmojezgarni čip. Uređaji 950 i 950XL imaju  kameru od 20 megapiksela, do 32 GB skladišnog prostora, video sa 4K rezolucijom i koriste tehnologiju tečnog hlađenja. Iz Majkrosofta su naveli da se skladišni prostor na telefonima može proširiti i do dva terabajta korišćenjem memorijske kartice.

Podaci o Lumiji 550 još nisu objavljeni. Novi “Surface Pro 4” tablet – veća, ali tanja i lakša verzija njegovog prethodnika “Surface Pro 3” košta 899 dolara, a biće dostupna u prodaji od 26. oktobra, dok narudžbine u pretpordaji počinju u srijedu. Surface ima 12,3-inčni ekran s 267 piksela po inču. Radi sa šestom generacijom Intel Core procesora i ima 16 GB RAM-a i jedan TBB skladišnog prostora.

Micfrosoft je, takođe, saopštio da novi tablet i smartfoni stižu s aplikacijom “Windows Hello”, opcijom automatske biometrijske prijave koja je uvedena ranije ove godine. Ona omogućava korisnicima da skeniraju svoje lice, zjenicu oka ili otiske prstiju kako bi potvrdili svoj identitet i tako dobili pristiup svom telefonu, laptopu ili personalnom računaru.