Ljetnje čitanje nije samo čitanje na plaži. To je i čitanje na odmoru, u kući, u stanu, u parku nekog velikog grada, na kauču pod klimom.  Ako već niste od onih koji vole da kupe „laku“ knjigu u pretrpanim prodavnicama i supermarketa bjelosvjetskih kupališta i odmarališta, tik do smokića i čipsića, ovdje je spisak onih knjiga koje ne spadaju u to lepršavo štivo koje liči na lagane ljetnje, šarene haljinice. Ne. Ovdje ćemo vam predstaviti pet specijalno odabranih knjiga za koje možemo reći da ostavljaju traga. Onog traga koji se upiše u naše duše i srce i traga za koji tvrdim da se ne briše tako lako.

Ovih pet knjiga možete naći samo i jedino u onim ušuškanim ćoškovima vaših omiljenih gradskih knjižara, tamo na nekoj polici gdje se ne nalaze top 10 knjiga. Ovo je za one neprosječne.

1.O roditeljima i deci – Emil Hakl

Ovo je priča o ocu i sinu koji lutajući od jedne do druge praške kafane pretresaju svoje živote. Pratimo ih po uskim ulicama Praga koje su krivudave koliko i putevi ljudske svijesti. Ni otac ni sin nisu naročito srećni u svojim životima. Veći dioo razgovora koji međusobno vode kreće se oko žena u njihovim životima i ta se konverzacija vodi bez lažne pristojnosti, iskreno i nazivajući stvari pravim imenom. Upravo zbog toga način na koji je Emil Hakl ispričao svoju priču o roditeljima i djeci neće se dopasti svima.

2.Naivan. Super– Erlend Lu

Glavni junak romana Naivan. Super norveškog pisca Erlenda Lua je dvadesetpetogodišnji mladić iz Osla. U jednom trenutku svog odrastanja shvata da je izgubio osećaj da postoji smisao i da će na kraju sve biti ok. Na vrlo osoben i iznad svega duhovit način, mladić počinje da traga za smislom, entuzijazmom, za nečim što bi ga pokrenulo. Preispitujući postojanje vremena, on zapravo upoznaje i istražuje ogroman i specifičan prostor–svoju ličnost.

3.Vandali – Rejmond Karver

Ovo je zbirka priča koje su nađene nakon smrti Rejmond Karver, pisca koji nažalost nije dugo živio ali koji je mnogo uticao na razvoj kratke priče u literaturi tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.  Knjiga Vandali se sastoji od pet priča koje govore o čovjekovoj borbi sa samim sobom, o borbi sa sopstvenim slabostima, ranjivostima, manama i nesavršenostima. Ishod borbe nikad nije definitivan, nikad konačan. Priče su doboko lične, govori se o zavisnosti od alkohola, braku, razvodu i preljubama. Govori se o bolovima koji nikada ne prestaju i sa kojima se mora naučiti živjeti.

4.Izvrnuta rukavica – Milorad Pavić

Milorad Pavić aktuelan je i danas, kako svojim djelima, tako i raznim odlomcima, citatima i mislima koje žive na internetu. Prvo izdanje knjige je još iz 1989. godine. Teme Pavićevih priča iz ove zbirke su snovi i njihova nesaznatljivost, moć riječi i priče, snaga fikcije, odnos života i smrti, ali i odnos umjetnosti sa životom i smrti. Pavić, koji je smatrao da ga je  Bog obasuo beskrajnom milošću podarivši mu radost pisanja, ali da ga je istom mjerom i kaznio možda baš zbog te radosti.

5.Igraj, igraj, igraj– Haruki Murakami

Čovjek-ovca, misteriozni 16. sprat još misterioznijeg hotela „Delfin“, trinaestogodišnja Sneg koja voli pina koladu, jednoruki pjesnik koji nogama sječe hleb, i to savršeno… Sve su to djelovi zamršene igre koje neimenovani glavni junak romana „Igraj, igraj, igraj“ japanskog pisca Harukija Murakamija mora da shvati i poveže da bi mogao da živi, da bi mogao da nastavi da igra. Roman je kombinacija ljubavnog, socijalnog, psihološkog romana i trilera, a sve to je začinjeno naučnom fantastikom, misterijom i Murakamijevim čudnim smislom za humor.