Karikaturisti: Borci za demokratiju


Festival Slobodna zona i Francuski Institut u Srbiji, vođeni aktuelnom temom ispoljavanja slobode govora kroz satiru i karikaturu, organizuju 19. februara u Kulturnom centru Rex premijernu projekciju francuskog dokumentarnog filma “Karikaturisti: Borci za demokratiju”.

Nakon projekcije filma rediteljke Stefani Valoato najavljen je razgovor sa jednim od najpoznatijih karikaturista u Srbiji i regionu Predragom Koraksićem Koraksom(Corax), grafičkim dizajnerom i satiričarem Miroslavom Vujovićem iz redakcije Njuz.net, emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem” i novinarkom “Južnih vesti” Marijom Vučić.

Film Stefani Valoato govori o tome koliko nekoliko vještih poteza olovkom istovremeno može i da zabavi, i da isprovocira, i da razljuti. Moćna i efektna politička karikatura – kako se svijet uvjerio nakon terorističkog napada na redakciju lista “Šarli Ebdo” (Charlie Hebdo), svakako je u stanju da to učini.

Kroz razgovor sa 12 umjetnika sa pet različitih kontinenata, film Karikaturisti: Borci za demokratiju, predstavlja njihov rad, svakodnevne pritiske i rizike sa kojima se suočavaju, zajedno sa povremenim i opasnim negativnim reakcijama prouzrokvanih satiričnim crtežima. Baš kao i političke ilustracije, film “Karikaturisti” duhovitim prikazima daje suptilan uvid u problematično stanje slobode govora i savremene demokratije na globalnom nivou.

Rediteljka Stefani Valoato iza sebe ima respektabilan opus dokumentarnih serijala prikazivanih na francuskoj televiziji sa temama koje idu od ribolovaca koji se bore za jednakost plata do života i rada poznatog reditelja i novinara Filipea Labroa. “Karikaturisti: Borci za demokratiju” je njeno debitantsko filmsko ostvarenje, a prikazan je na Kanskom i festivalu .

I u razgovoru nakon projekcije biće riječi o snazi oštre olovke i šaljivo-ozbiljnih ilustracija nasuprot pisane i izgovorene riječi, a učesnici će pokušati da odgovore i na pitanje da li su vladajuće političke strukture koje nemaju smisla za humor zaista demokratične vlade.

Moderator razgovora biće Ivan Milenković, urednik “Noćnih razgovora” Slobodne zone.

Koraks važi za jednog od najprovakativnijeg kritičara srpske i svjetske političke javnosti, nosilac je brojnih priznanja i ordena francuske Legije časti. Miroslav Vujović, zajedno sa kolegama iz Njuz.neta, kroz grafičke i tekstualne prikaze svakodnevno komentariše domaću političku scenu, predstavljajući ono što većina ne izgovara. Marija Vučić je krajem 2015. godine uradila značajan intervju sa Flemingom Rozom, urednikom danskog “Jilands Postena”, nakon što se našao na crnoj listi radikalnih islamista zbog objavljenih karikatura Muhameda.