Tokio se već priprema za Olimpijske igre, čiji bi domaćin trebao biti 2020. godine. U to ime planiraju sprovesti eksperiment sa robotizovanim taksijima sledeće godine.

Naime, od marta 2016. godine, taksiji bi trebali preuzeti oko 50 odsto stanovnika Fudžisave, velikog grada na obali, u blizini Tokija, koje bi trebali razvoziti od kuća do supermaketa po glavnoj gradskoj saobraćajnici, na putovanjima dugim oko tri kilometra.

Očekuje se da će Robot Taxi – projekat nastao saradnjom ZMP-a, proizvođača automatizovanih vozila, i mobilne internet firme DeNa, intenzivirati globalnu trku, u kojoj učestvuju Google, Ford, BMW i druge firme, kako bi što prije došli do potrošača koji su željni automobila kojima neće trebati sami upravljati.

Ako eksperimenti u Fudžisavi budu uspješni, taksi automobili mogli bi se koristiti kako bi prevozili posjetioce Olimpijskih igara, ali i u ruralnim zajednicama gde ne postoji (ili je rijedak) javni prijevoz.

Budući da su jedno od najbrže rastućih društva na svijetu, Japan je idealno mjesto za uvođenje vozila kojima ne upravljaju vozači, jer je sve veći broj saobraćajnih nesreća koje uključuju stare vozače.