Izložba Vanje Vikala u Beogradu


Izložba “Third Eye Crying” novljanskog umjetnika Vanje Vikala biće otvorena u utorak, 23. februara u 19:00 i trajaće do 06. marta 2016. u Galeriji Doma omladine Beograda.
Vođen stripovskim nasleđem, prevashodno estetikom Roberta Kramba (Robert Crumb), uz izuzetan osjećaj za fino doziranje satire, Vanja Vikalo uobličava prećutnu realnost i kolektivnu podsvjest našeg vremena. Kroz svoju subverzivnu hroniku provlači izrazit stav pojedinca, dodeljujući mu otelotvorenje dopadljivo i privlačno savremenom posmatraču. Vanja Vikalo će se u Domu omladine Beograda predstaviti kroz seriju sito grafika, video radova i instalacija, poigravajući se sa komercijalnom stranom umjetničkog stvaralaštva koju je uspio vješto da obuzda.
Third Eye Crying je serija digitalnih ilustracija rađenih tehnikom sito štampe. Ilustracije se bave kritikom društva uvijene u mračni humor, a svojom formom pokušavaju ostvariti direktnu komukaciju sa posmatračem i razdrmati mu mozak. Ovo je reakcija na apsurdno ponašanje čovjeka koji, jureći za profitom, gazi sve pred sobom, bilo da su to drugi ljudi, rijeke, šume.
Početna ideja umjetnika Vanje Vikala bilo je jednostavno pitanje – šta bi natjeralo treće oko da plače. Treće oko je koristio kao simbol šire svjesti, a karakteri koji se pojavljuju na ilustracijama su reprezentacije potpune suprotnosti društveno odgovornog ponašanja. Više o umejtniku kao i njegovom radu možete naći na: www.rudnik-film.com