Izložba fotografija Jasona Golda: U svakom licu leži istina o ličnosti


Karakter naziv je izložbe fotografija britanskog umjetnika Jasona Golda koja je sinoć otvorena u hercegnovskoj Dvorani Park. Izložene su 22 crno bijele fotografije nastale u različitih perioda, od  ”Dječaka” koga je slikao 1994. godine, pa sve do nekih djela nastalih  od prije nekoliko mjesci. Autorov izbor je zasnovan  na pažljivom čitanju obilježja  odabranih  ličnosti, njihovih emocionalnih, socijalnih, moralnih, karakternih crta i izraza po kojima se svi razlikujemo.

Fotograf  Jason Gold koji se tokom ratnih 90-tih, kada je kao fotograf bilježio ratna zbivanja u Jugoslaviji, zaljubio u  Herceg Novi i Crnu Goru, koja je postala njegova druga domovina, fotografijom se bavi četiri decenije.

Analogna fotografija mu je strast, ali prihvata i digitalnu. Tokom zavidne karijere snimao je u mnogim zemljama, razne političke i krizne situacije, a jedno vrijeme bavio se i modnom fotografijom. Objavljivao je u uglednim novinama i časopisima: The Times, Independent, Guardian, kao i u okviru Getty Images servisa.

Gold je jedan od onih odabranih koji, kako je istakao otvarajući izložbu reditelj Momir Matović, u svakodnevnom životu  uočava i bilježi simbole.

“Gold iz svog znatiželjnog oka iz dubine duše osjeća magiju ovog čudesnog mediteranskog pejzaža, svjetlosne mijene i oblike, na oko bezlične i primirene, a u trenutku uzburkane događaje i u svemu tome ljude koji u tom zamrznutom trenutku na veličanstveni način oslikavaju svoj duh i dah”, kazao je Matović.

Gold koristi aparat kao tehničku alatku, kojom sa ljubavlju i posvećenošću bilježi motive.

“Fotoaparat mu je vjerni saputnik koji je stalno uz njega i uz oko, a sve to spojeno fluidom nevjerovatne ljubavi i poštovanja prema motivu kojeg samo posvećeni fotografi kao on mogu da osjete”,ocijenio je Matović.

“Fotografije govore o karakterima, o ljudima s kojima sam proveo izvjesno vrijeme i uspio da uhvatim izraz koji otkriva nečiju ličnost”, objašnjava Gold i ističe da u svakom licu leži istina o ličnosti bez obzira da li je riječ o premijeru ili izbjeglici.

Kaže da ne voli da radi brzo, jer je teško raditi dok se ljudi ne opuste.

U Herceg Novom je našao drugi dom i nada se da će priporemiti izložbu sa motivima grada, a  iz svog ugla, do zada je zabilježio  najznačajnije programe hercegnovskih  festivala.

Izložba koja je prvi program ovogodišnjih Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti (HAPS) , koji je ove godine organizovan u saradnji hercegnovskog pozorišta i JUK Herceg Fest, biće otvorena do 22. aprila