U sinoćnjoj svečanoj dodjeli 22. Screen Actors Guild Awarda, Spotlight je osvojio nagradu za najbolju glumačku ekipu.

Filmske i televizijske nagrade američkog glumačkog ceha, odnosno Screen Actors Guild Award-a poznate pod skraćenicom SAG Award ,već dugi niz godina dobar su pokazatelj kojem će od Oscarom nominovanih filmova pripasti jedna od najprestižnijih filmskih nagrada.

Polovina od dosadašnjih dobitnika SAG nagrade za najbolji filmski glumački ansambl ponovila je svoj uspjeh na dodjeli Oscara, a za primjer možemo uzeti prošlogodišnjii film Birdman koji je osvojio obje nagrade.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Brie Larson koja je nagrađena za glumu u filmu Soba, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Leonardu DiCapriju za ulogu Hugha Glassa u filmu Povratnik. Nagrade za najbolje sporedne uloge dodijeljene su Aliciji Vikander za nastup u filmu Dankinja i Idrisu Elbi za film Beasts of No Nation.

U izvanrednoj televizijskoj konkurenciji ove godine najviše nagrada odnijeli su streaming servisi od kojih je Netflix odnio čak 3 nagrade za serije Orange is the New Black i Kuća od karata.

Televizijska nagrada otišla je i za posljednju sezonu serije Downton Abbey u kategoriji za najbolji ansambl u dramskoj seriji, a serija Orange is the New Black osvojila je nagradu za najbolji glumački ansambl u televizijskoj komediji drugu godinu uzastopno.

Uzo Aduba je za glumu u seriji Orange is the New Black ponovila svoj prošlogodišnji uspjeh i ponovno osvojila nagradu za najbolju glumicu u televizijskoj komediji, a najboljim glumcem u televizijskoj komediji proglašen je Jeffrey Tambor za svoju ulogu u seriji Transparent.

SAG nagrade osvojili su i Queen Latifah za vodeću ulogu u filmu Bessie, zatim Idris Elba za glavnu ulogu u seriji Luther. Za svoju izvedbu Francisa Underwooda u seriji Kuća od karata, Kevin Spacey je osvojio nagradu za najboljeg glumca dramske serije, a ženski pandan nagrade osvojila je Viola Davis za ulogu Annalise Keating u seriji Kako se izvući s ubistvom.