Plesom do zdravijeg “ja”


“Ti si val energije, partner u kozmičkom plesu.” Gabrielle Roth

Meditirati putem plesa. Isceljivanje putem otkrivanja plesača u sebi. Ples čija svrha nije nužno umjetnost, trening niti estetika, već aktivnost koja nam omogućava da uskladimo um, srce i tijelo, te se rekonektujemo sa nama samima. Riječ je o plesu 5 ritmova.

“Nije riječ da se u plesu izgubimo, nego da se u plesu nađemo.” Gabrielle Roth

Ovaj ples osvojio je gotovo sve evropske urbane centre, a u pet ritmova se može plesati i po većim gradovima u regionu (Zagreb, Split, Dubrovnik, Beograd) ili makar na atraktivnim lokacijama kao što je Komiža (Vis). U Crnoj Gori  je održana do sada samo jedna radionica, i to 30.03.2014. u Tivtu.

O 5 Ritmova…

5 Ritmova je praksa pokretom koju je uobličila Gabrielle Roth, njujorška pozorišna rediteljka, koreografkinja i urbana šamanica. Tijelo je mjesto u kojem stanujemo cijeli svoj život i jedini dio nas koji je uvijek samo ovdje i sada. Kroz tu praksu učimo kako obratiti pažnju na svoje tijelo i dati mu dozvolu i slobodu da se pokrene na svoj jedinstveni način, specifičan za ovaj trenutak.

“Zašto plešemo? Zbog toga što je ples najbrži, najizravniji put do istine – ne neke velike univerzalne istine koja vrijedi za svakoga, već one bazične osobne istine o tome što se u svakome od nas događa upravo ovog trenutka…“

Gabrielle Roth

O kojih 5 Ritmova je riječ?

Plesni val započinje s tečnim ritmom. U njemu osluškujemo, primamo, podržavamo i pratimo ono što je već prisutno. Kao što majka prati i podržava malo dijete. Pokretanjem svojih stopala po tlu učimo se kako pratiti i nahraniti svoje potrebe, sami sebi biti podrška, i predati težinu koja nas opterećuje Zemlji ispod nas. Sljedeći je ritam stakato. U njemu pronalazimo ritam i jezik svojeg srca. Pokrećući kukove i ramena u jasnom ritmu učimo izražavati svoju istinu, biti u odnosu, te umjetnost balansiranja mnogih polarnosti; otvoreno ili zatvoreno, unutra ili vani, sami ili u odnosu, aktivni ili pasivni… Nakon stakata prirodno slijedi haos. Ritam koji ruši okvire, otpušta obrasce i priče koji nam više ne služe i otvara vrata nesputanoj kreativnosti. Opuštanjem kontrole u vratu i glavi učimo pustiti kontrolu, otpustiti stres i brige te se prepustiti nepredvidljivom trenutku života. Kada prođemo kroz vrata haosa u kojem se sve raspe na tisuće komada lirski ritam donosi slijeganje u novo i promjenjivo, još neukalupljeno, već slobodno da se mijenja u skladu s našom prirodom. Pronalazeći svoje ruke, krila plesa, učimo se lakoći promjene i slavlju bogatstva koje imamo u ovom trenutku. Duboka tišina je ritam koji zaokružuje val. Vraćajući pažnju na svoj dah povezujemo se sa duhovnim dijelom sebe, božanskim koje nas okružuje i ispunjava, bez obzira na religiju kojoj pripadamo. Vraćamo pažnju na tačku mirovanja u svojem centru i širu sliku koje smo dio.

Iako je ovo strukturirana praksa koraci i pokreti nisu zadani. Nema koreografije koju je potrebno savladati. Svatko pronalazi svoj vlastiti izraz. Za plesanje 5 ritmova nije potrebno nikakvo predznanje. Dovoljno je imati tijelo, dah i volju za kretanjem.

“…Zato saznaj što tvoji dlanovi, ramena, laktovi, koljena, i što je najvažnije tvoji kukovi i stopala imaju za reći o tome. Postoji ples koji samo ti možeš otplesati, ples koji postoji samo u tebi, sada i ovdje, uvijek drugačiji, uvijek istinit. Ako imaš volje fascinirano osluhnuti, taj će te ples odvesti do onoga što oduvijek sanjaš da bi mogao biti.“

Gabrielle Roth

Izvori: http://www.plesritmova.net/5ritmova/ i http://www.femina.hr/