Wilco na Sea Rock festivalu


Wilco, jedan od najcenjenijih bendova alternativne rock i indie scene, nastupaće 24. juna na SeaRock festivalu u Kotoru.
Šesto po redu izdanje festivala koje se održava 24. juna 2016. u prostoru parkinga Benovo, u neposrednoj blizini bedema starog grada, biće realizovano kroz jednodnevni koncert benda Wilco, alt-country legendi iz Čikaga koji danas predstavljaju jedan od najvećih live bendova na svijetu.

Koncert počinje u 21h, najavljuju organizatori, a ulaz za publiku će i ove godine biti besplatan!

Wilco je nastao 1994. godine u Čikagu, a oformili su ga članovi kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Ime benda nastalo je kao izvedenica radijske fraze “I Will Comply” (u prevodu: “Razumijem”). Glavna pokretačka i kreativna snaga benda njihov je frontmen, pevač i gitarista Jeff Tweedy. Njegova nevjerovatna kreativnost i muzička genijalnost širi se i van stvaralaštva Wilca pa je poznat kao producent više filmskih soundtrackova.

Iako su muzičku kritiku uspjeli da oduševe već svojim debitantskim albumom “A.M.”, javnost su potpuno zaintrigirali kontroverznim albumom “Yankee Hotel Foxtrot” iz 2002. godine.

Osim po dobrim albumima, poznati su i po nesuglasicama s diskografskim kućama koje su na kraju ipak riješene u njihovu korist i korist njihovih fanova – Wilco je jedan od prvih bendova koji je ponudio besplatno preuzimanje pjesama putem interneta i to još 2001. godine! Najnoviji album “Star Wars” iz 2015. godine prvo je objavljen u digitalnom obliku pa je, tek nakon što su ga fanovi punih 30 dana mogli besplatno preuzeti, objavljen kao CD i vinil. Na američkim top listama uvršten je u top 10 najboljih alternativnih albuma, a nominovan je za Grammy-ja u kategoriji za najbolji album alternativne muzike.