Sporo otapajući sladoled – manje nereda?


Naučnici sa Edinburškog univerziteta u Škotskoj otkrili su protein BslA, koji, uz još par sastojaka usporava proces topljenja sladoleda.

BslA – skraćeno od Bacterial surface layer (površinski bakterijski sloj A) – koji se može naći u prirodi kao proteinski sloj koji pokriva bakteriju i ponaša se kao jedinstvena “kabanica”, štiteći bakterijske kolonije od vode. Ovaj protein vezuje masti, vodu i vazduh u sladoledu, i sačinjava glatku masu koja duže može zadržati to svojstvo pod uticajem visokih temperatura.

“Uzbudjeni smo potencijalnim mogućnostima koje BslA ima za unapređivanje sladoleda, kako za potrošače, tako i za proizvođače”, rekla je profesorica Kejt Mekfi sa škotskog univerziteta, vodič ovog projekta.

Ovaj dodatak neće uticati na ukus sladoleda, međutim u odnosu na sastav, novi sladoledi će imati dosta manje masti – što znači dosta manje kalorija.

“Korišćenje ovog proteina zamjenjuje neke od masti u sladoledu koje se trenutno koriste radi stabilizacije ulja i vode “, dodala je Mekfi. Jedini problem jeste to da će sladoledi sa ovim proteinom biti dostupni za tri do pet godina.