Zgrada Boljšoj teatra obilježila 240. rođendan

Zgrada Boljšoj teatra obilježila 240. rođendan

Like
541
0
Friday, 01 April 2016
Zanimljivosti

Carica Katarina Velika dodijelila je 28. marta 1776. knezu Petru Urusovu privilegiju organizovanja teatarskih predstava svih vrsta, što se smatra početkom duge i bogate istorije Boljšoj tetara u Moskvi.

Boljšoj teatar je stoga obilježio 240. godišnjicu postojanja

Službeno Državni akademski veliki teatar Rusije, smješten u umjetničkom srcu moskve na Teatarskom trgu, danas je zasigurno jedna od najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svijetu.

Veliko zdanje Boljšoj teatra počelo je da radi dosta kasnije, 1825. godine. Zgrada je služila svojoj svrsi svega 30 godina, kad se dogodio veliki požar 11. marta 1853. godine koji je od velelepnog zdanja ostavio samo betonsku strukturu.

Zgrada Boljšoj teatra djelo je arhitekte Jozefa Bovea. Današnje zdanje otvoreno je 20. oktobra 1856, na dan krunisanja Aleksandra Drugog.

Jubilej povodom 240 godina od osnivanja jedne od najvećih umjetničkih scena na svijetu obilježio je juče i internet pretraživač Gugl, adekvatnim dnevnim redizajnom.

Uprkos svim teškoćama, Boljšoj teatar uspio je da prebrodi tešku 1917. godinu i Oktobarsku revoluciju, oba svjetska rata i raspad Sovjetskog saveza 1990-1991. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, Boljšoj je djelimično evakuisan u sibirski Kujbišev. Jedan dio ansambla je ostao u Moskvi i radio predstave čak i u to crno vrijeme na maloj sceni, ali je dobar dio mladih članova ansambla regrutovan u Crvenu armiju da brani zemlju. Glavna zgrada teatra je oštećena 22. oktobra 1941. godine, kad je bomba udarila u portik, ali je uprkos ratu, Boljšoj obnovljen već 1942. godine.

Glavna zgrada teatra restaurirana je u više navrata, ali nikad temeljno. Nakon brojnih odlaganja, rekonstrukcija glavne zgrade teatra započela je prvog jula 2005. godine i trajala sve do 28. oktobra 2011. godine. Obnovljeni Boljšoj svečano je otvoren izvedbom opere “Ruslan i Ljudmila” Mihaila Glinke na kojoj su bili prisutni tadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev i predsjednik vlade Vladimir Putin.

Vrhunskom umjetnošću, snažnom tradicijom, odavno nemjerljivim doprinosom ruskoj i svjetskoj umjetnosti, tokom vjekova Boljšoj teatar rastao je i izrastao u simbol Rusije svih vremena i za sva vremena.

Comments are closed.