T2 – Turista u svojoj mladosti

T2 – Turista u svojoj mladosti

Like
943
0
Friday, 17 March 2017
Film

Postoji mjesto, ideja, pjesma, slika, miris, bilo šta što nas veže za djelove naše prošlosti. Gledajući iz današnjice, prošlost nam se čini kao strana zemlja čiji su pečati u pasošu sjećanja koja blijede sa vremenom. Ono što nas čini turistima u prošlosti jesu mjesta, ideje, pjesme, slike, ali i ljudi. Ljudi sa kojima smo tu prošlost djelili.

I nekad zalutamo putevima naše prošlosti. Renton se vratio u Edinburg, dvadeset godina nakon što je pokrao svoje prijatelje – Sick Boy, Spud i Begbie. Koji su čekali. Sick Boy je naslijedio pab, koji sve manje radi, ucjenjuje ljude; Spud je na heroinu i ivici samoubistva (kakvog ga Renton i nalazi), a Begbie pokušava uteći iz zatvora. Naravno, Begbie bježi iz zatvora magično kada se Renton vrati u Edinburg, i to na kakav način. Sve u svemu, u igri je dosta toga: novac, ucjene, kokain, heroin, ljubav, mržnja. I kroz sve to se provlači sjećanje; nostalgija koja grabi i podsjeća na surovu realnost i univerzalni problem bez rješenja – vrijeme kojega je sve manje.

Trainspotting 2, je duži od prvog dijela za nekih dvadeset minuta, ali ipak na narativnom nivou, prvi Trainspotting je ne samo bogatiji, nego i više jedinstven i to kroz korišćenje fantastičnih muzičkih numera kombinovanih sa atmosferom. U T2, Renton simbolično skida iglu sa ploče Iggy Popa, ne želeći da ga nostalgija proguta, kao što će, kroz cio film, gutati publiku.

I to ne samo kroz muziku, tu su i klasične scene potjere niz ulice Edinburga, koje se prikazuju Rentonu, posjećivanje škotskih brda (na koje je Tommy poveo prijatelje), prljavi toaleti i naravno – heroin. Zapravo, T2 je reciklaža dobrih stvari iz prvog dijela, uz neophodne osvrte na svijet u kojem živimo i biramo Instagram, Facebook i Twitter. I neizostavno – istoriju koja se ponavlja.

Comments are closed.