Interviju: Olga Dimitrijević- Nezavisna scena učestvuje u reprodukciji kapitalističkog modela

Interviju: Olga Dimitrijević- Nezavisna scena učestvuje u reprodukciji kapitalističkog modela

Like
74
0
Monday, 21 January 2019
Nezavisna kulturna scena

Beogradska dramska spisateljica i kritičarka Olga Dimitrijević, 2012. godine dobila je nagradu Sterijinog pozorja za dramu ‘Radnici umiru pevajući’. Njen tekst ‘Kako je dobro videti te opet’ prošle je godine pobijedio na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst.

Za portal Novosti pričala je o svojem kritičkom viđenju nezavisne produkcije, scene i razvoju publike.

Ona smatra da kada je u pitanju odnos prema ljudima angažovanim na projektima nezavisne scene, odnos prema radnim pravima često ume da bude isti ili gori nego u velikim kompanijama ili korporacijama. Kulturni svet često ume da zamera drugima upravo ono na šta sam nije imun.

Ona dalje smatra da je u gnušanje spram folka uvijek uključeno i gnušanje spram širokih narodnih masa koje ga slušaju, što je duboko problematično. Kritika bi trebala ići iz pozicije koja preispituje tržište, uslove rada i ulogu toga u kapitalističkom načinu proizvodnje, a ne iz fantazama o nepismenim masama koje uništavaju nas kulturne svojim manjkom ukusa.

Na slijdećem linku možete pročitati cio interviju https://www.portalnovosti.com/olga-dimitrijevic-nezavisna-scena-ucestvuje-u-reprodukciji-kapitalistickih-modela

Comments are closed.