Deveta planeta u sunčevom sistemu

Deveta planeta u sunčevom sistemu

Like
597
0
Thursday, 28 January 2016
Nauka i tehnologija

Prije 11 godina smo izgubili Pluton kao planetu, ali postoji mogućnost da smo upravo dobili novu. U mračnim i hladnim dubinama solarnog sistema, mogla bi da se krije planeta veća od Zemlje. Potencijalno prisustvo ove planete, koja bi mogla da se nalazi iza Plutona, odale su nepravilnosti u orbitama nekoliko udaljenih ledenih svetova.

Nakon godinu dana istraživanja i mjerenja, naučnici Majkl Braun i Konstantin Batigin sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju su u srijedu objavili studiju o postojanju nove planete u časopisu „Astronomical Journal“. Gravitacioni potpis ovog udaljenog svijeta pronašli su u neobičnim orbitama objekata iz Kajperovog pojasa koji se nalazi iza Neptuna, a čija je putanja zbunjivala naučnike godinama.

Ukoliko ova planeta postoji, ona bi bila deset puta veća od Zemlje, a zbog izuzetno velike i elipsoidne orbite bi joj trebalo između 12 000 i 20 000 godina da napravi pun krug oko Sunca. Prema simulacijama koje su ovi naučnici napravili, najmanja razdaljina od Sunca bi bila od 200 do 300 puta veća od razdaljine Zemljine, a najveća između 600 i 1200 puta. Ova planeta je usamljeni ledeni džin i gravitacioni siledžija spoljnog solarnog sistema.

Istražujući nepravilnosti u orbitama objekata Bajden i Sedna, naučnici su različitim simulacijama došli do zaključka da bi gravitacija velikog udaljenog objekta mogla da utiče na njihove neobične orbite, ali i orbite velikog broja drugih objekata u ovom pojasu. Postojanje ove planete, koju su nazvali Planeta 9, objasnilo bi i postojanje velikog broja tijela koji orbitiraju oko Sunca upravno u odnosu na ravan solarnog sistema. Batigin i Braun sumnjaju da je ova planeta u početku formirana mnogo bliže Suncu, ali da je ju je gravitaciona sila Neptuna i Urana odbacila duboko u svemir dok je solarni sistem još bio mlad.

 

Comments are closed.