Legendarni alt-country bend Lambchop, kalifornijski rock propovjednik Chuck Prophet i kantautor William Fitzsimmons biće headlineri ovogodišnjeg Kotor Art Sea Rock Festivala, koji se održava 24. i 25. jula 2015. godine na ljetnjoj pozornici u Kotoru, dok će na festivalu još nastupiti: italijasnki bend Sacri Cuori, hrvatska kantautorkaIrena Žilić, norvežani Keine Angst, crnogorski bend Antonio Sanchez i Kurvini Sinovi.

 Lambchop je osnovan u Nashvillu početkom devedestih godina od strane Kurt Wagnera koji je glavni umjetnički pokretač i spiritus movens grupe. Njegov autorski stil, stvorio je jedinstven hibrid  country, soul, jazz, i avant-garde noise-a kakav se do tad još nije čuo i odveo alternativnu muziku novim stazama, koje neće tražiti daleke puteve i odmetničke mitove, poput slavnih prethodnika već će inspiraciju naći u svakodnevnom životu, u stvarima i događajima koji nas okružuju. Barokna ljepota Kurt Wagnerove vizije sa jednostavnim, direktnim i ponekad nedrealističkom tekstualnom poetikom stvorila je istinski fenomen, zabilježen na preko 10 albuma od kojih su najznačajniji How I quit smoking (1996), Nixon (2000), Is a woman (2002) ili posljednji Mr.M (2012).

Još jednan značajni rock’n’roll propovjednik današnjice dolazi na kotorski SeaRock festival. U pitanju je Chuck Prophet, proprok energične svirke i izražajne poezije ispričaće mitsku rock priču koja je u njegovom slučaju zaigrana, ritmična i poučna.

 Chuck Prophet, građanin San Francisca započeo je karijeru ravno iz srednje škole uletivši u bend Green on Red, rijedak dragulj kalifornijske Paisley Undergound scene sredine 80tih u kome je stasavao uz arhetipskog buntovnika Dan Stuarta sve do početka solo karijere početkom devedestih. Od tada, Prophet objavljuje 13 albuma na kojima dokazuje da rock nije nikad ispričana priča, da oštra svirka, pop melodije, country naslijeđe i jak autor ostaju vječni svetionik za sve koji žele tu priču da čuju, a ima ih dosta. Posljednje izdanje, Night Surfer(2014), ocijenjeno je kao jedan od boljih u karijeri dok je sam Prophet na bini vitalan, zarazan i uvijek spreman da slijedi intuiciju i izvuče najbolje iz sebe i publike. Tokom karijere, bio je saradnik Kelly Willis, Aimee Mann, Warrena Zevona, Jonathana Richmana, Lucinde Williams, Alejandra Escoveda i drugih.

 William Fitzsimmons je vrlo neobičan i poseban muzičar, rođen 1978 u porodici slijepih roditelja sa izuzetnim muzičkim darom, od kojih uči prve korake u muzici i kao veoma mlad savladava vještinu sviranja mnoštva instrumenata (gitara, piano, benjo, melodica, ukulele, manodlina….). Ipak, po visokoj školskoj spremi Fitzsimmons je psihološki savjetnik i radio je dugo godina kao mentalni terapeut sa duševnim bolesnicima. Paralelno se nastavio baviti muzikom i od 2005 je diskografski aktivan. Prva dva albuma Until When We Are Ghosts (2005) iGoodnight (2006) objavljuje i snima u sopstvenoj produkciji a savremena kritika ga najčešće upoređuje sa Iron & Wine, Sufjan Stevens-om ili Ellioth Smith-om.

Sljedeća izdanja ipak snima u studijima, i za sada je iza njega pet albuma, od kojih je posljednji Lions izašao 2014. Najuspješniji do sada Lions (ko-produciran sa članovima Decemberists)  prezentuje duboko personalnu i emotivnu priču, koja njegov indie folk sa primjesama elektronike podiže na viši nivo.

 Sacri Cuori predvodi gitarista i priducent Antonio Gramantieri koji je sa Dan Stuartom nastupao na SeaRockFestivalu 2014. Ova nepriznata Felinijeva djeca stvaraju izuzetan kinematografski opus koju samo nazivaju graničnim zvucima Italije….a granice su daleke i iluzorne, pružaju se od Riminija do Nogalesa, od Nina Rote do Hank-a, od sumraka do svitanja do Tucsona… Bend je pored Dan Sutarta ( sa kim su uradili album The Deliverance Of Marlowe Billings) ostvario saradnju sa značajnim imenima američke strane električne zastave među kojima su Richard Buckner, Howe Gelb, Hugo Race…kao i sa domaćim kompanjonima Vinicio Capossela i Il Pan del Diavolo. Bend uskoro objavljuje novi album Delone koji se najavljuje kao album koji će pomjeriti granice ovog benda i odvesti nas na magičnu turu kroz prostor i vrijeme jer muzika na ovom albumu lebdi u duhu plesnih holova 50tih u susretu sa zastrašujućom budućnošću.

Irena Žilić je kantautorka iz Zagreba sa koja iza sebe ima debi albumTravelling, kao i EP Days of Innosence.

Keine Angst je nastao u Oslu 2012 godine, podudarajući se s početkom srednjovječne krize idejnih pokretača benda. Članove benda su bijesne oluje devedesetih odpuhale u Skandinaviju, gdje su se oni postepeno ukorijenili i počeli osjećati kao kod kuće. Vodeći se punk etosom za koji su očigledno prestari, no na žalost ipak premladi da to shvate, Keine Angst razvijaju svoj zvuk u pravcu u kojem se manje više kretalo hiljade bendova prije njih. Njihovi žanrovski izbori su podjednako i prednost i teret; Prednost, jer se ljudima koji ih čuju momentalno svide, i teret, jer imaju određenu odgovornost da dostojanstveno tretiraju historiju žanrova koji ih definišu. Keine Angst jednostavno zvuče kao svako koga ste ikada imali priliku čuti.

Alternativni bluz-rok bend ”Antonio Sanchez i Kurvini Sinovi” javnosti se prestavio 2011. pjesmom „Pirsing“. Ipak, zvuk benda nije jasno žanrovski određen, već ”šeta” od tvrdog i sirovog, do lepršavog i melodičnog indi zvuka. Bend trenutno radi na albumu i priprema nastup za Sea Rock festival. Članovi benda Dušan Đurović, Filip Ferdinandi i Zarija Pavićević nestrpljivo iščekuju nastupajuće ljeto, kao djeca raspust.

 SeaRock festival se po peti put održava u Kotoru, i kao i do sada, biće neprofitnog karatkera bez naplate ulaznica za publiku. Kreativni tim ovog festivala vjeruje da muzika i umjetnost treba biti dostupna svima, pa je SeaRock jedno od rijetkih iskustava ovakve vrste danas.

Izvor: http://www.tokotor.me/

About The Author

Related Posts