2015: Najtoplija godina otkad su uvedena mjerenja


Ova godina najvjerovatnije će biti najtoplija ikad registrovana, a prosječna temperatura površine zemlje mogla bi da predje simboličnan prag zagrijevanja od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru (1880-1899), navodi se danas u izvještaju Svetske meteorološke organizacije (WMO).

Organizacija je dodala da će prosječna temperatura na površini Zemlje nesumnjivo preći “simboličan i značajan prag” od zagrijvanja od jednog stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru i to će “najvjerovatnije biti najtoplija godina ikad zabiljležena” otkako su mjerenja počela, 1880. godine.

“Stanje svjetske klime u 2015. biće posebno iz više razloga”, rekao je generalni sekretar Organizacije Mišel Žaro i naveo da su koncentracije gasa sa efektom staklene bašte dostigle nove maksimume, a temperatura površine mora nivoe koji nikad nisu zabiljleženi od kad je počelo praćenje i da će bez sumnje zagrijavanje preći jedan stepen.

U izvještaju se navode ekstremne vremenske prilike od toplotnih talasa u Pakistanu i Indiji kada su temperature prešle 45 stepeni Celzijusa do rekordno jakog uragana Patriša u Meksiku, velikih kiša i poplava na jugu SAD, u Meksiku, Boliviji, Malaviju, Zimbabveu i Mozambiku, i suše na zapadu SAD, u centralnoj Evropi, Rusiji i jugoistočnoj Aziji.